23
Μαρ.
10

από ελευθεροτυπία: Φρένο στις κάμερες, κατάργηση του κουκουλονόμου

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Την κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων της Ν.Δ. που επιτρέπουν τη γενικευμένη και ανέλεγκτη χρήση των καμερών αλλά και του επικίνδυνου νόμου που ποινικοποιεί την κουκούλα προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υλοποιώντας σχετική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

Οπως ανέφερε, χθες, ο αρμόδιος υπουργός Χ. Καστανίδης, οι νέες διατάξεις για τη λειτουργία των καμερών σε δημόσιους χώρους θα βασιστούν πλήρως στη γνωμοδότηση που ζήτησε και έλαβε πριν από λίγες ημέρες από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Θυμίζουμε ότι η Αρχή Προστασίας έχει αποφανθεί ότι η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική, αντίθετη με την ΕΣΔΑ και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους προσβολής των ατομικών δικαιωμάτων. Κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει κρίνει ότι δεν υπάρχουν σαφείς και επαρκώς ακριβείς όροι λειτουργίας των καμερών, δεν ρυθμίζονται η συλλογή, αποθήκευση και διαβίβαση των στοιχείων και δεν προστατεύεται αποτελεσματικά ο θιγόμενος, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι «ελευθερία σε πλαίσιο ασφάλειας και όχι ασφάλεια σε πλαίσιο ελευθερίας».

Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στον εισαγγελέα, εάν εκτιμήσει ότι μπορεί να προκύψει κίνδυνος για την ασφάλεια, να ενεργοποιήσει τις κάμερες για την παρακολούθηση των πολιτών σε δημόσιες συναθροίσεις και διαδηλώσεις.

Στο ίδιο νομοθέτημα θα περιληφθεί και η κατάργηση του νόμου Δένδια (3772/2009) που προβλέπει τη δίωξη για κακούργημα όποιου συλλαμβάνεται να διαπράττει φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη ενώ έχει καλυμμένο το πρόσωπό του με κουκούλα ή έχει καμουφλαρισμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Οσον αφορά την υποχρεωτική και χωρίς δικαστικές εγγυήσεις λήψη γενετικού υλικού υπόπτων, ο κ. Καστανίδης απέφυγε να τοποθετηθεί, τονίζοντας ότι είναι ακόμη ανοιχτός ο διάλογος με την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οπως είναι γνωστό, η τελευταία έχει προτείνει η λήψη και ανάλυση DNA να επιτρέπεται όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τέλεση αξιόποινης πράξης και μόνον ύστερα από απόφαση δικαστικού συμβουλίου.
Β. ΦΩΤ.

link: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=23/03/2010&id=144400

Advertisements

1 Response to “από ελευθεροτυπία: Φρένο στις κάμερες, κατάργηση του κουκουλονόμου”


  1. 1 kixwtis
    Μαρτίου 25, 2010 στο 10:05 μμ

    χρήση κάμερας σε συγκέντρωση:


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


43
ΗΜΕΡΕΣ & ΝΥΧΤΕΣ

ΑΔΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ

Θέλω να μου έρχεται email με τα άρθρα του blog στην δ/νση:

Μαζί με 20 ακόμα followers

Advertisements