24
Μαρ.
10

ΣΥΤΕ – Παρατηρητήριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23/03/2010

Σήμερα, 23/03/2010 και ώρα 13.00, στον ΣΥΤΕ, επί της οδού Σίνα αρ. 16, δόθηκε συνέντευξη τύπου, που διοργανώθηκε από το Παρατήρητήριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας, με θέμα την κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης και τη διατήρηση του κουκουλονόμου. Αφορμή στάθηκε η σύλληψη και προφυλάκιση του Μάριου Ζέρβα.

Την συνέντευξη προλόγισε και συντόνισε ο δικηγόρος και μέλος του Παρατηρητηρίου Αστυνομικής Αυθαιρεσίας Δημήτρης Αγγελής, περαιτέρω μίλησαν η συνήγορος του Μάριου Γιάννα Κούρτοβικ και η φίλη του Μάριου, Χρυσάνθη Μπ., παρούσα και κατά τον χρόνο της σύλληψής του.

Ο κ. Αγγελής επεσήμανε ότι η διάθεση της πολιτείας μέσω της αστυνομίας τείνει προς μια αυστηροποίηση και τρομοκράτηση των πολιτών. Πλήθος πρόσφατων περαδειγμάτων, όπως η σύλληψη του νεαρού με τις πυζάμες στη Θεσσαλονίκη, η επίθεση στο Μανώλη Γλέζο και η σύλληψη και προφυλάκιση του Μάριου καταδεικνύουν μια γενικότερη διάθεση με στόχευση την αποτροπή των πολιτών να μετέχουν στις κινητοποιήσεις προσωπικά και κυρίως μαζικά. Η δε Αστυνομία δρα με την ανοχή ή ακόμα και την προτροπή της πολιτείας. Ο κ. Αγγελής ακόμη, χαρακτηρίζοντας τον «κουκουλονόμο» ως καταγέλαστο και προβληματικό, εφοσον, όπως είπε χαρακτηριστικά, ποινικοποιεί την αμφίεση, αλλά πέραν τούτου πάσχει και από αοριστία στο νομοτεχνικό του μέρος, σημείωσε ότι αυτός έχει καταγγελθεί από τους δικηγορικούς συλλόγους, από καθηγητές και έγκριτους νομικούς. Ως προς την πρακτική της προσωρινής κράτησης, που θα έπρεπε να είναι το ultimum refigium, δήλωσε ότι αυτή αντίκειται τόσο στο άρθρο 6 παρ. 2 της ΕΣΔΑ όσο και στο τεκμήριο της αθωότητας. Κατέληξε ότι κανείς πολίτης δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος όσο ο Μάριος είναι στη φυλακή.

Η κ. Κούρτοβικ, δήλωσε ότι η προφυλάκιση του Μάριου αντικειται στις διατάξεις του νόμου και συγκεκριμένα ανέπτυξε ότι η σχετική διάταξη του άρθρου 282ΚποινΔ τροποποιήθηκε με το νόμο 3811/2009, ο οποίος αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της, κάνοντας έτσι σαφή τη βούληση του νομοθέτη το μέτρο της προοσωρινής κράτησης να εφαρμόζεται μόνο κατ΄εξαίρεση. Αν και με αυτήν την τροποποίηση το Υπουργείο Δικαιοσύνης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα, που καταγράφει την αλλαγή της συνολικής αντίληψης για τον σωφρονισμό και για τις εγγυήσεις υπέρ του κατηγορουμένου, ωστόσο, το μήνυμα αυτό δε έχει φτάσει στους εισαγγελείς και τους ανακριτές, συνέχισε η κ. Κούρτοβικ.

Οι ψευδείς καταθέσεις αστυνομικών, αποτελούν ένα φαινόμενο μεθοδευμένης πρακτικής, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εντολών, επεσήμανε η ανωτέρω συνήγορος. Ένα φαινόμενο που υπερβαίνει την περίπτωση του Μάριου και η ίδια μας θύμισε τη ζαρντινιέρα, τα πράσινα παπουτσια και τις πυζάμες. Εξήγησε ότι συνήθως έχουμε να κάνουμε, με μία κατάθεση αστυνομικού και 2-3 υποστηρικτικές καταθέσεις άλλων αστυνομικών, που αποτελούν ακριβή αντίγραφα της πρώτης. Μάλιστα, στην περίπτωση του Μάριου, αυτές οι υποστηρικτικές καταθέσεις δόθηκαν, κατά παράβαση του νόμου, μετά την ανακριτική διαδικασία! Οι αστυνομικοί αυτοί, που ευτελίζουν, ταλαιπωρούν και τρομοκρατούν παιδιά, συνήθως δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις καταθέσεις τους στο δικαστήριο. Ο κ. Πολύδωρας, ως Υπουργός Δημ. Τάξης, είχε δηλώσει ότι θα εξαλείψει αυτό το φαινόμενο. Αυτό που συνέβη τελικά, είναι οι καταθέτοντες στο δικαστήριο αστυνομικοί να έχουν στην τσέπη αντίγραφο της προανακριτικής τους κατάθεσης και παρανόμως να το συμβουλεύονται.

Η κ. Κούρτοβικ ενημέρωσε ότι αύριο έχουν κληθεί να καταθέσουν οι δεκάδες μάρτυρες υπεράσπισης, αλλά, όπως είπε, «οι δικαστές θεωρούν ότι οι αστυνομικές καταθέσεις είναι αυξημένης αξιοπιστίας. Θέλουμε 10 πολίτες να ανατρέψουν μία αστυνομική κατάθεση. Αυτό είναι επικίνδυνο», συνέχισε, «γιατί οπλίζει την αγανάκτηση των νέων ανθρώπων».
Η φίλη του Μάριου, Χρυσάνθη Μπ., παρούσα κατά τη στιγμή της σύλληψής του, ενημέρωσε ότι, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στο Μάριο, έχει στηθεί ο διαδικτυακός ιστότοπος freemariosz.wordpress.com, ότι έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής πάνω από 8.000 υπογραφές πολιτών και έχουν υπογραφεί 38 ψηφίσματα από φορείς, όπως σωματεία εργαζομένων, φοιτητικούς και εκπαιδευτικούς συλλόγους κ.α (και εξακολουθούν να αποστέλλονται συνεχώς νέα), που απαιτούν την άμεση αποφυλάκιση του Μάριου. «Ούτε μέρα παραπάνω, για το Μάριο και τα άλλα παιδιά που είναι στη φυλακή άδικα», δήλωσε η Χρυσάνθη.

Τέλος, ενημερωθήκαμε ότι επισκέφθηκε το Μάριο με δική του πρωτοβουλία ο Μανώλης Γλέζος και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Παρατηρητήριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας: astynomikiaftheresiastop.blogspot.com/

φωτο από: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1147308

Advertisements

0 Responses to “ΣΥΤΕ – Παρατηρητήριο Αστυνομικής Αυθαιρεσίας”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


43
ΗΜΕΡΕΣ & ΝΥΧΤΕΣ

ΑΔΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ

Θέλω να μου έρχεται email με τα άρθρα του blog στην δ/νση:

Μαζί με 20 ακόμα followers

Advertisements