02
Απρ.
10

από γ.ζαμπετάκης: O Μάριος και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Δημοσιεύτηκε 2010-04-01

Πριν από τρεις μήνες, τα δύο παιδιά μου ξεκίνησαν μαθήματα κολύμβησης στην πισίνα του Ολυμπιακού Σταδίου. Είχαν (και έχουν!) την τύχη να έχουν δάσκαλο τον Μάριο Ζ. Και γράφω τύχη διότι ως γονιός (και δάσκαλος κι εγώ) μπορούσα να δω από τις εξέδρες της πισίνας (κατά την διάρκεια του μαθήματος) το χαμόγελο των παιδιών μου κατά την διάρκεια του μαθήματος κολύμβησης! Και ένας χαρούμενος μαθητής είναι πάντα ένας καλός μαθητής και θα γίνει …όταν μεγαλώσει Άνθρωπος [με το Α κεφαλαίο!]. Και όλα αυτά χάρη στον Μάριο!

Ο Μάριος όμως πήγε σε μια πορεία στις 11.3.2010 για να διαδηλώσει ειρηνικά κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. Βρέθηκε εκεί με την σύντροφό του και φίλους τους και δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες και φωτογραφίες αποδεικνύουν την αθωότητά του. Το «ύποπτο» σακίδιό του δεν είχε υλικά για μολότοφ αλλά τα σύνεργα της δουλειάς του (σαμπουάν και μπουρνούζια) μιας και μετά την πορεία θα ανηφόριζε για το Ολυμπιακό Στάδιο να διδάξει τα παιδιά του (τα παιδιά μας!) πώς να επιπλέουν στο νερό καταπολεμώντας το νόμο της βαρύτητας. Βρέθηκε όμως στην ΓΑΔΑ και σήμερα είναι ακόμα προφυλακισμένος στην πρώτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Δεν μπορεί πια να διδάξει τα παιδιά του αλλά διδάσκει όλους εμάς πώς να καταπολεμάμε το νόμο της σιωπής!

Προκαλούν εντύπωση τα υπουργικά σχόλια ή διενέξεις στα κοινοβουλευτικά έδρανα για το αν η Δικαιοσύνη πρέπει να δρα ελεύθερη από πολιτικές παρεμβάσεις και αν τελικά έτσι εξυπηρετείται το αξίωμα ότι όλοι είμαστε αθώοι μέχρι την στιγμή της δικαστικής απόφασης. Για παράδειγμα, εντύπωση προκάλεσε η λεκτική διαμάχη του Υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (κ. Καστανίδη) με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Τζαβάρα στις 17.3.2010 σχετικά με την αποφυλάκιση ενός εμπόρου ναρκωτικών. Η τυφλή Θέμιδα είναι άτεγκτη στα μαλλιά ράστα ενός Δασκάλου νηπίων στο Ο.Α.Κ.Α. αλλά είναι λιγότερη άτεγκτη με τους εμπόρους ναρκωτικών ή «πλασιέδων» συμβολαίων ασφάλισης ζωής;

Ο Μάριος Ζ προφυλακίστηκε στις 15.3.2010 ενώ ο ανακριτής άκουσε μόνον έναν ( 1 ! ) αυτόπτη μάρτυρα υπεράσπισης. Ο τακτικός ανακριτής άκουσε όμως και άλλους πέντε μάρτυρες στις 24.3.2010 και σήμερα αναμένεται η σύγκλιση του Δικαστικού Συμβουλίου ώστε να κρίνει και τις νέες μαρτυρίες και να αποφασίσει αν συντρέχουν λόγοι αποφυλάκισης του Μάριου. Η εν λόγω διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 5 μέρες μέχρι και 2 μήνες… Βέβαια, ο Μάριος και λευκό ποινικό μητρώο έχει και δεν είναι ύποπτος φυγής από την χώρα. Ο 22χρονος φοιτητής (γιος υποψήφιου βουλευτή του Λ.Α.Ο.Σ.) του οποίου δακτυλικά αποτυπώματα βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Χαλάνδρι αφέθηκε (ορθώς!) ελεύθερος. Ο Μάριος όμως είναι ακόμα προφυλακισμένος…

Στην πολιτική διάσταση αυτής της προφυλάκισης, πρέπει να τονισθεί ότι το «δόγμα Χρυσοχοΐδη» περί “προληπτικών προσαγωγών” (περίπου 950 προσαγωγές πέρσι τον Δεκέμβρη!) και “μη κατασκευασμένων κατηγορητηρίων” (δελτίου τύπου με δήλωση του Υπουργού για τον Μάριο στις 16.3.2010) καλά κρατεί αλλά με μάλλον πενιχρά αποτελέσματα στην δίωξη των πραγματικών τρομοκρατών!

Παράλληλα, κύκλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κρατάνε ερμητικά κλειστές τις πόρτες του υπουργείου δίνοντας την γενική απάντηση “δεν μπορεί ο υπουργός να επέμβει στο έργο των δικαστών”. Αναζητήσαμε όμως τι έχει συμβεί στο παρελθόν και βρήκαμε ότι στην περίπτωση απεργών πείνας ( http://www.ministryofjustice.gr/print.php?sid=819 ) παρενέβη ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, ως προς το σκέλος της δικαστικής επιτάχυνσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Δικαίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης για την ποινική δίωξη): “Σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει τη διενέργεια της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των απεργών πείνας, και μετά από τις διάφορες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, ο τότε υπουργός ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την περάτωση της διαδικασίας ενώπιον των Δικαστικών Συμβουλίων και την εισαγωγή της υπόθεσης, σε περίπτωση παραπομπής στο ακροατήριο, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η διαδικασία προχώρησε πιο γρήγορα.

Πολιτικό επιμύθιο ερώτημα: ο Δεξιός κ. Παπαληγούρας είναι πιο ευαίσθητος από τους κ.κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Χ. Καστανίδη και Απ. Κατσιφάρα που εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ ;

link: http://www.zabetakis.net/?p=2564

Advertisements

0 Responses to “από γ.ζαμπετάκης: O Μάριος και τα ανθρώπινα δικαιώματα”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


43
ΗΜΕΡΕΣ & ΝΥΧΤΕΣ

ΑΔΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ

Θέλω να μου έρχεται email με τα άρθρα του blog στην δ/νση:

Μαζί με 20 ακόμα followers

Advertisements